Korrekturlæsning af bog skrevet med øjnene

Jacob skriver med øjnene

Jacob Bakstad har multipel sklerose og har skrevet den uhyggelige fremtidsroman Kontrol – med øjnene. Ved hjælp af sin øjenstyrede computer er Jacob i stand til at kommunikere med sine omgivelser og dele ud af sin ”forfærdelig uhyggelige fantasi”, som han fortæller, at andre siger, han besidder.

I foråret fik jeg en henvendelse fra Jacob Bakstad, som ønskede et tilbud på korrekturlæsning af en bog, han havde forfattet.

Som indledning til mailen skrev Jacob:

”Jeg er en handicappet mand, som har skrevet en bog på min øjenstyrede computer. Jeg ved, at der er en del korrekturfejl, nutid og datid, komma og punktum og den slags. Desuden er der nogle lidt mærkelige sætninger en gang imellem, som skal rettes ud.”

En øjenstyrret computer? tænkte jeg først. Det havde jeg aldrig hørt om, men hvor smart!

ABC med øjnene

Efter lidt korrespondance frem og tilbage enedes Jacob og jeg om at indgå et samarbejde. Og da jeg gik i gang med opgaven og ved selvsyn kunne fornemme de udfordringer, en øjenstyret computer giver, blev jeg naturligvis interesseret i at høre mere om systemet.

I en mail uddybede Jacob:

”Desuden ville du gerne vide, hvordan øjenstyring virker.
– Jeg fokuserer på et bogstav i et sekund, fx s.
– Computeren giver seks ordforslag, fx se, så, som, siger, skal.
– Så kan jeg igen fokusere, fx på a.
– Computeren foreslår ord, fx sammen, samt, sådan osv.
– Så fokuserer jeg igen på ord eller bogstav, fx sammen.
– Den skriver sammen, men jeg vil skrive sammenhængende, så jeg sletter et mellemrum efter sammen, og fokuserer på h.
– Så foreslår computeren måske ikke ordet med min endelse, så sletter jeg og fortsætter.

Det går okay hurtigt, men det er selvfølgeligt lidt mere besværligt. Men det er endnu værre, når cursoren skal flyttes, så jeg vil helst ikke rette.”

Okay hurtigt …? Det har jeg slet ikke fantasi til at forestille mig – det må kræve virkelig meget øvelse at kunne skrive ”okay hurtigt” på den måde.

Kun øjnene kan kommunikere

Efter at jeg har læst og rettet bogen, har Jacob skrevet et lille indlæg, som mere detaljeret forklarer, hvordan hans computer virker.

”Stemmen er et rigtigt essentielt værktøj ved kommunikation, men min er desværre næsten væk. Så benyttes ofte tegnsprog, men da jeg hverken kan bevæge mine arme eller ben, er mulighederne for at benytte tegnsprog eller en computer stærkt begrænsede. Der er egentlig kun øjnene, og derfor har jeg en øjenstyrret computer til at muliggøre kommunikation med andre.

Det er en flad kvadratisk skærm, på størrelse med en lille deep-pan-pizzabakke (ca. 25 gange 25 cm). Den er placeret en armslængde fra hovedet, hvilket kan gøre det lidt besværligt at se andet end computeren. Skærmen er delt op i tre dele. Øverst er et felt med det, man har skrevet. I felt to er der mulighed for at slette et bogstav, et ord eller hele teksten. Desuden er der seks ordforslag som på en telefon. Nederst er et almindeligt tastatur, hvor der også kan skiftes til tal, store bogstaver og specielle tegn som på en telefon.

En scanner læser øjnene konstant og ser de bevægelser, der er. Da jeg har dobbeltsyn, fokuserer øjnene ikke på samme punkt. Derfor ser computeren kun på venstre øje, som det er sat op til mig. Ved at kigge intenst på et bogstav eller et ord, kommer der et timeglas i et sekund, og så er bogstavet eller ordet valgt. På den måde kan man skive og med øvelse blive rimelig hurtig. Dog er problemet trætte øjne. Desuden har jeg ufrivillige rystelser i øjnene i nogle positioner, hvorfor n, m og æ er svære.

Ved at navigere rundt i teksten er der mulighed for at springe fire linjer eller en linje op eller ned. Derudover kan man springe et bogstav, et ord eller en linje frem og tilbage. Ved markering er der stort set samme valg, og så kan teksten slettes eller kopieres – fx over i en mail eller til en tekst på nettet.

Så er der mulighed for oplæsning med en computerstemme, og det er altid forfra. Så skal jeg have oplæst en tekst, skal jeg igennem det hele igen, også selvom der kun er rettet lidt i teksten. Temmelig tidskrævende ved længere tekster som denne (bogen, red.). Desuden er computerens sprog til tider svært at forstå, og den kan heller ikke engelsk. Behovet for oplæsning er desværre stort, da jeg hurtigt mister fokus og kun kan læse få linjer selv. Jeg har det med at lave en del fejl, fx kan et ord blive valgt, mens forslag læses, eller et ord kan blive slettet, fordi fokus er forkert. Ved ord, der ikke er korrekte, er det forfra eller omformulering.

Det er besværligt, men tusind gange bedre end staveplader, som er alternativet. Desuden har jeg mulighed for at bruge nettet, skrive mails og høre musik. Alt, hvad det kræver, er tålmodighed og gåpåmod, og der skal mere til at smadre mit.”

Tak for gyset, Jacob

Jeg tager hatten af for Jacob og alle andre, som benytter sig af den slags systemer til at kommunikere. Hvor er det fantastisk, at det kan lade sig gøre – og at det ikke har forhindret Jacob i at skrive sin foruroligende og skræmmende fremtidsroman, som får hårene på ryggen til at rejse sig. Der er dømt uhygge og spænding for alle pengene i denne roman, som giver et bud på, hvordan fremtidens samfund kan se ud. Selv skriver han: ”Jeg er bange for, at det kan blive retningen, hvis man bare fortsætter som i dag. Respekt for andre er meget dalende, og vi er langt mere på nettet, end vi er sammen med vores børn.”

Jeg ønsker forfatteren bag alt muligt held og lykke med udgivelsen.