Korrekturlæseren har brug for korrektur

Vi er hjemmeblinde og kan ikke se egne fejl

Alle, som skriver tekster, kender til det at være hjemmeblind over for egne fejl. Det kan være svært at spotte egne fejl, og derfor er det altid en god ide at få læst korrektur på sin tekst. 

Enhver, som indimellem skriver en tekst, kender til det at være hjemmeblind og ude af stand til at kunne se egne sproglige fejl. Det kan være helt basale og klassiske fejl som fx ”af kende” (i stedet for ”at kende”) og mere eller mindre uheldige stave- eller kommateringsfejl, som måske kan føre til misforståelser.

Som korrekturlæser kan man være nok så god til at spotte andre folks sproglige fejl. Men selv en meget omhyggelig korrekturlæser kan faktisk have lige så svært ved at spotte egne fejl som andre.

En korrekturlæser bliver nemlig også hjemmeblind og har også brug for at få læst korrektur på sine tekster.

Jeg blev selv hjemmeblind, da jeg skrev e-guiden ”Virksomhedens korrekturmanual – styr på stavning og klar kommunikation” (som du i øvrigt får gratis, når du tilmelder dig Tjerry Korrekturs nyhedsbrev).

Der gik et par måneder med at skrive e-guiden, hvor jeg sprang rundt i teksten, gik frem og tilbage, rettede og føjede nye afsnit til i ét væk. En langsommelig og drøj – og til tider mildt sagt frustrerende – proces.

For at kunne holde fokus på e-guidens overordnede struktur besluttede jeg ret hurtigt, at en anden korrekturlæser skulle rette den endelige udgave af e-guiden. Visheden om, at en anden ville tage over, når jeg var færdig med at skrive, og rense min tekst for fejl, gav mig ro. Nu skulle jeg udelukkende koncentrere mig om at skrive og bare fokusere på det vigtige indhold.

Den beslutning viste sig at være den helt rigtige: Det manuskript, jeg fik retur, var bestemt ikke uden rettelser. Der var også en del kommentarer til selve indholdet – det var en dygtig og grundig korrekturlæser, jeg havde hyret til opgaven …

Det var en anderledes oplevelse pludselig at være den, der fik sit materiale retur fyldt med ”røde streger”. Og nogle af de fejl, jeg havde lavet, overraskede mig faktisk lidt – og så alligevel ikke.

For jeg ved jo godt, at jeg også selv bliver hjemmeblind, når jeg skriver. Det kan i sagens natur bare være så svært at se. Netop derfor er det vigtigt, at man er opmærksom på fænomenet. Og så er det jo rart at vide, at der er hjælp at hente, når man selv er ramt af det.

Læs mere her om det at være hjemmeblind og om, hvorfor det er vigtigt at få læst korrektur, når man selv har skrevet en tekst, der ikke må være fejl i.