Pas på den stygge stavekontrol(d)

Læs med her hvis du stoler blindt på stavekontrollen

Stoler du på stavekontrollen i Word? Pas på med det, hvis du gerne vil skrive tekster uden stavefejl. Læs med her, og bliv klogere på, hvordan du får nemmere ved at undgå stavefejl i din tekst.

Det kan være farligt at stole på stavekontrollen, hvis man gerne vil skrive tekster uden stavefejl. Stavekontrollen fungerer ganske enkelt ikke godt nok, og søger man på nettet, findes der da også masser af kritik af den stave- og grammatikkontrol, der findes i Word.

Der er mange stavefejl, Words stavekontrol af den ene eller anden grund ikke registrerer som fejl. Blandt andet er jeg faldet over følgende ord (den korrekte form af ordet er angivet i parentes):

  • Hong Kong (Hongkong)
  • egenavn (egennavn)
  • faldgruppe (faldgrube)
  • fredsløs (fredløs)
  • anderkende (anerkende)
  • faldbyde (falbyde).

Blindt at stole på stavekontrollen kan altså være risikabelt, hvis du gerne vil skrive tekster helt uden stavefejl. Det giver sig selv, når man ser på de ovennævnte eksempler.

Med de fejl og mangler, stavekontrollen har, er det ikke nok at se på de røde bølger under ord, som stavekontrollen af den ene eller anden grund ikke kender. Man er ganske enkelt nødt til at se på ordene et efter et og dobbelttjekke alle de steder, hvor man er i tvivl om stavningen.

Der behøver i øvrigt ikke at være en fejl i ordet, selvom der er en rød bølge under det. Stavekontrollen kender langtfra alle ord, og blandt andet er man nødt til selv at tjekke stavemåden, når det gælder egennavne (i øvrigt et af de ord, hvor stavekontrollen ikke kender forskel på den rigtige og den forkerte stavemåde). Det kan man fx gøre ved at søge efter navnet på Google.

Tjerry Korrekturs staveguide Hvordan staver man til …? giver flere eksempler på ord, der kan være svære at stave til. Støder du på andre ord, hvor stavningen volder problemer, er du altid meget velkommen til at sende en mail til mig, så listen over ord i guiden Hvordan staver man til …? kan blive endnu længere.

Men hvis vi ikke kan stole på stavekontrollen, hvem kan vi så stole på? Alle, som har adgang til internettet, kan gå ind på Dansk Sprognævns hjemmeside, www.dsn.dk. På siden er den seneste version af Retskrivningsordbogen tilgængelig online. Ordbogen er gratis og nem at bruge – og så er den, ikke mindst, til at stole på!