Etymologi

Hvorfor hedder og staves det sådan?

Efter at have brugt en formiddag på at nærstudere min nye ordbog og finde interessante eksempler på forskellige ords betydning og udvikling, som jeg her vil dele med dig, må jeg nok erkende det: Jeg er nok lidt af en nørd …

Indrømmet. Det er lidt nørdet, men jeg kan godt lide ordbøger. I sagens natur har jeg mange ordbøger og kan slet ikke undvære dem i mit arbejde. Og nu har jeg så købt en ny: Dansk Etymologisk Ordbog – Ordenes Historie, som handler om ordenes oprindelse og deres betydning.

Når man ved, hvor ordene stammer fra, bliver det nemmere at forstå, hvorfor nogle ord staves, som de gør, og måske bliver det også nemmere at huske, hvordan de staves. Sådan har jeg det i hvert fald med ordet anmassende.

Hvor kommer det andet s fra …?

Interessen for etymologi, læren om ords oprindelse og udvikling, blev vakt en dag, hvor jeg netop undrede mig over ordet anmassende. Hvorfor to s’er – betyder det ikke at mase sig på, og bør det derfor ikke staves med et enkelt s …?

Nej, ordet anmassende stammer ifølge min nyindkøbte ordbog fra det tyske ord anmassen, sich anmassen, som egentlig betyder at tilmåle sig (tildele sig). Det udtales med de to s’er (ligesom ordet passende), selv om de fleste af os udtaler det med et enkelt s – undertegnede inklusive.

Tidligere har ordet nok været brugt i dets oprindelige betydning, men i dag bruges det i betydningen at mase/trænge sig på – derfor udtaler vi det anmasende – med et enkelt s – selv om det altså faktisk skal udtales med to, præcis som det staves.

Hvorfor kighoste?

Selv om der ikke er så mange børn, der får kighoste i dag, fordi de fleste bliver vaccineret imod denne børnesygdom, kender de fleste af os den godt – men hvorfor hedder den egentlig kighoste? Det kan mit nyindkøb også give svar på. Det første led, kig, kommer af verbet at kige, som betyder at hoste pibende – derfor staves det kighoste og ikke kihoste, som man måske kunne tro.

Meget passende vil jeg til sidst i dette indlæg nævne ordet farvel, som egentlig kommer af ordene far og vel, som betyder gid du må fare vel.

Mere på bloggen og Facebook

Jeg er glad for min nye ordbog. Hvis du også synes, at etymologi er spændende, kan du følge med her på bloggen og på min Facebook-side, hvor jeg i den kommende tid sætter fokus på ordenes betydning og oprindelse.