Korrekturlæsning, tekstredigering, transskription

Fra korrekturlæsning til transskription – cand.lidt.af.hvert.

Det er efterhånden over 20 år siden, jeg sprang ud som korrekturlæser – de sidste ca. 17 år med mit firma, Tjerry Korrektur. Og selv om jeg stadig brænder for at rette tekster, så kan jeg også andet. Men korrekturen kommer vi ikke uden om, heller ikke når der redigeres eller transskriberes.

Det sidste halve års tid har Tjerry Korrekturs hjemmeside – igen – været igennem en makeover. Jeg har blandt andet fået hjælp til nyt design og ny forside, og processen med at finde nye billeder, som kan friske siden op, er også løbende i fuld gang.

Som altid når hjemmesiden opdateres, melder tankerne sig: Hvad er det egentlig, Tjerry Korrektur kan og vil? Hvad er det, jeg sælger, og hvad kan kunderne bruge mit firma til – og kan jeg hjælpe dem med andre ting end det, jeg gør i dag?

Køb en korrektur – eller noget, der ligner …

Jeg sælger jo ikke ”bare” æbler og bananer og måske en sjælden gang en mango. Kerneydelsen er korrekturlæsning, og det vil den blive ved med at være. Det startede med korrektur, og min personlige passion for området er intakt – også selv om man måske skulle tro, at man godt kunne blive en smule træt af at læse ord, ord, ord og atter ord. Dag ud og dag ind. Men nej, træt af ord er jeg ikke – i hvert fald ikke endnu …

Men nogle gange er korrekturlæsning, hvor der bliver rettet almindelige slå-/stave- og kommateringsfejl, heller ikke ”bare” korrekturlæsning. Indimellem viser det sig nemlig, at en tekst har brug for mere end en rød korrektur-pen, og så har vi bevæget os over i den disciplin, der hedder tekstredigering. Her går man dybere ned i teksten og ser på fx sætningskonstruktion og sproglig stil og på, om der er en naturlig sammenhæng mellem de forskellige afsnit.

Når korrekturen ikke slår til

Ofte lyder kundens ordre på tekstredigering, hvis det er det, der ønskes. Men det hænder, at jeg, når jeg ser en tekst, der ønskes korrekturlæst, foreslår, at vi udvider opgaven, så teksten bliver redigeret i stedet for.

I de tilfælde er korrekturen naturligvis stadig en vigtig del, for tekstredigering omfatter altid også korrekturlæsning! Korrekturen varetages eventuelt af en anden korrekturlæser end den, som har redigeret teksten. Det kan nemlig være næsten lige så svært at se fejl i en tekst, man har redigeret meget i, som i en tekst, man selv har forfattet.

Transskription af lydfil

Ud over at læse korrektur og redigere tekster påtager Tjerry Korrektur sig transskription af lydfiler. Denne disciplin er en noget anden end kerneydelsen, men dog læses der også altid grundigt korrektur på afskrifterne, før disse sendes til kunden. Derfor er afskriften altid klar til brug, hvad enten der er tale om en rapport, et mødereferat, en samtale mellem klient og behandler eller andet.

Ringen slutter med korrekturlæsning

Således er ringet sluttet. Det startede med korrekturlæsning. Korrekturen har været i centrum de sidste snart 17 år – og sådan bliver det forhåbentlig ved, til mine knoglede fingre ikke længere kan ramme tasterne på tastaturet …